top of page
  • Forfatterens bildeRonny Mjelva

Nordlys: Vennene var bare ubetydelige skygger. Nå kan Mariam se og gjenkjenne dem.

Kamerabrillene forandret livet til svaksynte Mariam. For første gang kan hun lese skrift og gjenkjenne vennene sine.


- Det har betydd utrolig mye for meg, sier 18-åringen som for tre år siden kom til Norge sammen med familien som flyktninger fra Syria.


Mariam Tartousi har en medfødt øyesykdom som har gjort henne ekstremt svaksynt.


- Jeg kan se former, lys og skygger, men det er alt, sier Mariam.


Minikameraet er festet til brillene med en magnet. Når Mariam retter det mot en side med tekst tar den et bilde. Datamaskinen i kameraet leser teksten, og overfører den til lyd til en høyttaler.


Når Mariam ser mot en person som er lagt inn i databasen, forteller maskinen henne hvem det er. På skolen bruker hun kameraet til å lese tekst på tavla i klasserommet, og til å lese tekst i bøker eller fra kopier som læreren deler ut.


Et helt annet liv

- Livet før og etter disse brillene er veldig forskjellig. Før måtte jeg spørre om alt. Nå kan jeg klare meg sjøl i mange flere situasjoner, forteller Mariam.


- For eksempel når jeg er på restaurant med venner. Før måtte jeg ha hjelp til å lese menyen. Nå klarer jeg det på egen hand. Det er en god følelse å ikke alltid være avhengig av hjelp, sier 18-åringen, som spiller fiolin på fritida, og har egen youtube-kanal. Hun går i 2. klasse på Kvaløya videregående.


- Brillene hjelper meg til å bli mer selvstendig, og etterhvert ønsker jeg å kunne bo for meg selv. Brillene gjør at jeg kan handle, leses skilt og finne frem i butikker, sier 18-åringen.


Videreutvikler teknologien

Mariam Tartousi var en av de aller første i Norge som fikk prøve ut den nye teknologien. Selskapet som selger brillekameraet bruker nå erfaringene hennes til å videreutvikle produktet.


- Mariam er ei svært resurssterk jente, og hun forsøker hele tiden å presse teknologien, og bruke dette på nye måter. Derfor er tilbakemeldingene vi får fra henne viktige, sier Ronny Mjelva i Syn Support AS.


Brillen med minikamera er nå på full fart inn i sortimentet til landets hjelpemiddelsentraler.


Lang prosess

- Vi har fått veldig god respons. Mange av de som har prøvd dette rapporterer om gode resultatet. Samtidig er det slik at dette ikke nødvendigvis er et produkt som passer alle svaksynte, sier Mjelva.


For Mariam ble samarbeidet med Malin Elisabeth Johansen, som er tverrfaglig ergoterapeutspesialist i Tromsø kommune, svært viktig.


- Det var en lang vei å gå før Mariam kunne få hjelpemiddelet Orcam. Det ble gjennomført kartlegginger blant annet av hennes kognitive evner, og hvordan kapasitet hun hadde til å orientere seg. I tillegg hadde hun et opphold på Hurdal synog mestringssenter som drives av Norges blindeforbund, forteller Johansen.


Hun er imponert over fremgangen etter at Mariam tok i bruk kamerabrillen i februar i år.


- Hun har virkelig klart å utnytte potensialet i dette hjelpemiddelet fullt ut, sier Johansen.


Comments


bottom of page