top of page
  • Forfatterens bildeRonny Mjelva

Sandefjord Blad: Her leser blinde Gerd (78) takket være kunstig, bærbart syn - HELT FANTASTISK!

Ved hjelp av et trådløst miniatyrkamera og et par briller på nesen, kunne blinde Gerd Lie-Haugen (78) lese en tekst på egen hånd.


– Jeg må si at dette var en fantastisk opplevelse! Det var kjempeflott å prøve dette, men jeg trenger nok litt mer trening.


Onsdag fikk Sandefjord-kvinnen Gerd Lie -Haugen (78), som er helt blind, muligheten til å teste OrCam MyEye, et relativt nytt hjelpemiddel for blinde, svaksynte og dyslektikere. Kort fortalt går den teknologiske nyvinningen ut på at man fester et miniatyrkamera på en brille, via to magneter. Takket være programvaren kan det lette kameraet lese både trykt og digital tekst på alle flater, samt gjenkjenne ansikter, sedler og andre ting.


Brukere av hjelpemiddelet får tekst og informasjon lest opp med lyd, og det er mulig å koble dette til høreapparat og øreplugger, om man ikke vil at lyden skal nå ut til andre.


– Produktet har kunstig intelligens, og det jobber bedre og bedre med deg, jo mer man

bruker det. Dette hjelpemiddelet gjør at man for eksempel kan lese alt fra aviser og bøker, tekster på mobiltelefoner og PC-er, til tekst på varer i butikker og på pilleglass. Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva man kan bruke dette til, og i praksis kan personer som er i målgruppen bli veldig selvstendige, sier leverandøren av Orcam i Norge.


Fikk mersmak

Onsdag besøkte Akre Norges Blindeforbunds lokalgruppe i Sandefjord. Akre fortalte og demonstrerte hvordan det lille hjelpemiddelet fungerer. Flere svaksynte og blinde fikk også

muligheten til å prøve produktet selv. Lie-Haugen var, som tidligere nevnt, en av disse. Hun var i ekstase etter å ha testet kunstig, bærbart syn.


– Dette er noe jeg har lyst til å skaffe meg. Det var et veldig interessant produkt, sier hun.


– Med dette hjelpemiddelet kan jeg ordne meg mer selv i hverdagen. Men jeg er spent på hvordan det er å bruke dette ute, fortsetter 78-åringen, som har slitt med synet siden 1990-tallet.


Godkjent av NAV

Leverandøren av OrCam MyEye har vært på det norske markedet i ett års tid. Det er godkjent som hjelpemiddel av NAV. Det betyr at personer som søker om å få produktet, og får ja, får kostnaden på rundt 40.000 kroner dekket.


– Det er kun mulig å få tak i dette hjelpemiddelet via en søknad til NAV, sier Akre, og legger til:


– Til nå er det rundt 50 personer i Norge som benytter seg av dette produktet. De er i aldersgruppen 16–90 år, så dette er noe som favner mange. Jeg har faktisk opplevd at voksne mennesker har begynt å gråte etter å ha prøvd dette hjelpemiddelet.

Comentários


bottom of page