top of page
  • Forfatterens bildeRonny Mjelva

Oppland Arbeiderblad: Liv fikk utbredt øyesykdom og datteren sendte meg rett på legevakta

– Du verden så rart at de har satt krokete stearinlys i kandelaberen, tenkte Liv Guroplass (78), en gang hun var i selskap hos venner på Moelven. – Kanskje det er sola som har laget bulker på lysene, undret hun, men sa ingenting.


Da hun kom hjem igjen til Gjøvik oppdaget hun noe enda rarere.


– Da var mine lys også blitt krokete gitt, ler hun og forteller hva som skjedde videre den samme søndagskvelden i januar 2008.


– Datteren min sendte hun meg rett på legevakta. Det må være noe alvorlig galt med øynene dine mor, sa hun da jeg fortalte om lysene. Legen skjønte straks hva som feilte meg, sier Liv. Våt AMD (Aldersrelatert makula degenerasjon), lød diagnosen. Det er den vanligste årsaken til sterk synshemning hos personer over 50 år her i landet.


Manglende biter i puslespillet

Allerede mandag morgen dro Liv til Lillehammer sykehus og fikk den første sprøyta. Siden har hun fått jevnlige innsprøytninger i øynene av et medikament som bremser veksten av blodkar.


– Sprøytene kan både bremse øyesykdommen og til en viss grad føre til at noe tapt syn kan gjenvinnes. Derfor haster det å komme fort til lege, sier Gjøvik-kvinnen. Selv sammenligner hun AMD med et puslespill der noen brikker mangler.


– Når jeg ser på deg, er det liksom noen brikker i ansiktet ditt som mangler. Der er det bare svarte flekker, forklarer hun.


I dag, 12 år etter at hun fikk diagnosen, har Liv mistet alt skarpsynet. Hun bruker lupe til alt, og må sitte en meter foran TV, hvis hun skal ha sjans til å se noe. Hun klarer ikke å lese bøker, men får med seg nyheter og artikler takket være iPaden, som gjør det mulig å forstørre all tekst. Takket være et godt sidesyn, klarer hun seg tross alt forbausende godt. Ja, hun har til og med syklet rundt i byen til og med i fjor.


– Jeg har alltid elsket å sykle. Men i år har jeg lovet ungene å være litt mer forsiktig, smiler hun.


Fikk snøball på øyet som 15-åring

Liv Guroplass framstår som en glad og positiv dame, som har erfart at det er fullt mulig å leve et godt liv, tross synstap. Men hun har virkelig fått sin del med synsproblemer her i livet. Det startet allerede som 15-åring, da hun ved et uhell fikk en snøball rett i venstre øye.


– Netthinnen løsnet og måtte sys på plass igjen, men det skjedde først et halvt år etterpå. Distriktslegen hjemme i Hallingdal prøvde først med mange slags øyendråper, uten hell. Da jeg endelig kom til spesialist, fikk jeg ikke lov til å dra hjem og hente tannbørsten engang. Da bar det rett til Rikshospitalet for operasjon. Jeg måtte jeg ligge på ryggen i sykehussenga i to måneder etterpå. Deretter fikk jeg et par mørke briller med hull i som jeg skulle gå med i ett år. Det var stas for en 15-åring kan du tro, smiler Liv.


For om lag ett år siden fikk hun også påvist grønn stær, under en rutinekontroll på sykehuset. Så nå drypper hun øynene både morgen og kveld, for å unngå å bli helt blind.


Fantastisk støtte fra Blindeforbundet

– Blindeforbundet har betydd fantastisk mye for meg både før og nå, sier Liv og forteller om samlinger og seminarer med gratis ledsager. Forbundet har en egen ledsagerbank med frivillige som stiller opp med en hjelpende arm når det trengs. Det har hun også tenkt å benytte seg av når hun skal på fjelltur i Blindeforbundets regi til Espedalen i slutten av måneden. Det er fint å få hjelp til å forsyne seg av koldtbordet, med mer.


Liv har også hatt stor glede og nytte av en rekke kurs ved Hurdal syns- og mestringssenter.


– På Hurdal-senteret har jeg blant annet fått prøve ut mange slags hjelpemidler, som gjør hverdagen litt enklere, hun, og demonstrerer en talende kjøkkenvekt. Fra huset sitt i Strandvegen har hun flott utsikt over Mjøsstranda, og med en spesiell kikkert kan hun til og med glede seg over fuglelivet på stranda.




Lokal kampanje i disse dager

– Det skjer en rasende utvikling på hjelpemidler for synshemmede, istemmer Berit Moe, daglig leder i Oppland fylkeslag av Norges Blindeforbund. Et av de nyeste hjelpemidlene er brillen «Orcam Myeye», som ved hjelp av moderne teknologi leser tekst, gjenkjenner ansikter, identifiserer produkter, med mer.


– Utfordringen er at det er en relativt stor egenandel på mange av hjelpemidlene, sier hun.


Blindeforbundet arrangerer i disse dager en lokal informasjons- og vervekampanje på Gjøvik og Toten.


– Målet med dør-til-dør aksjonen er både å verve givere og tilby informasjon om synsproblemer. Det er viktig å oppdage øyesykdommer tidlig. Ikke alle er så heldige å ha en datter som får dem av gårde til legen med det samme, slik som Liv, sier Berit Moe. Hun benytter også anledningen til å søke etter flere frivillige til Blindeforbundets ledsagerbank.


– Det er bare å ta kontakt med oss på kontoret i Knivstikkeren på Gjøvik.

Comentarios


bottom of page