top of page
  • Forfatterens bildeRonny Mjelva

Glåmdalen: 22 gram forandret livene til Julie og Fredrik

– Jeg har alltid følt meg som en «idiot» på skolen. Nå føler jeg meg som en vanlig, standard elev. Det er faktisk morsomt å være her, forteller Fredrik Dahlen (19) ved Skarnes videregående skole.


Lesing har alltid vært et mareritt for Julie Andreassen (21) og

Fredrik Dahlen (19). De trenger tid til å omforme ordene til meningsfullt innhold. Begge fikk påvist dysleksi på barneskolen.


– Jeg har alltid hengt etter klassen i timene. Jeg kunne lese en hel tekst og ikke ane hva jeg hadde lest. Det gjør at man også faller litt utenfor det sosiale, forteller Julie.


– Man føler seg jo litt stemplet, og mange tror kanskje at man ikke gidder å jobbe på skolen. Men jeg gidder masse, jeg! Jeg har dysleksi – jeg er ikke dum, sier Fredrik.


En stemme ved øret

De to elevene, som begge er bosatt i Kongsvinger, er langt fra alene om å ha kjent på disse følelsene. Opptil ti prosent av Norges befolkning har dysleksi.


På skolen deres, Skarnes videregående skole i Sør-Odal, har 31 elever fått påvist denne typen lese- og skrivevansker. Og trolig gjelder det enda flere. Assisterende rektor Njål Føsker var derfor ikke i tvil da skolen fikk tilbud om å teste et helt nytt hjelpemiddel i fjor vår. Da var skolen allerede kåret til Innlandets første dysleksivennlige skole, og Føsker så ingen grunn til å bremse arbeidet.


– Alle elever bør ha lik mulighet til opplæring. Ved videregående skoler i Innlandet har mange dårlig karaktersnitt når de kommer inn, mens mellom 75 og 80 prosent består. Det kommer ikke av seg selv. Når en privat aktør tilbød oss hjelpemiddel, var det altfor viktig til ikke å prøve, sier Føsker bestemt.


Hjelpemiddelet han snakker om heter OrCam MyReader 2.0. Det er et lite smartkamera som festes til brilleinnfatning med magnet, men kan også brukes håndholdt. Det lille kameraet veier 22 gram, og er ikke koblet mot nett. Enheten «tenker selv», og leser tekstene høyt for eleven som bruker den.


«hæ? Jeg har faktisk skjønt det!»

– Man trenger bare å peke på teksten – så tar kameraet bilde og begynner å lese fra der du har fingeren. Enheten kan også kobles til headset hvis man ikke vil at andre skal høre, forklarer leverandøren av kameraet.


– Man kan spole tilbake eller holde hånden opp foran kameraet for å få det til å slutte å lese, fortsetter Aakre. Tre elever ved Skarnes videregående har fått teste hjelpemiddelet til skolearbeid de siste månedene. En svaksynt elev har fått sitt eget eksemplar dekket av Nav, mens dyslektikerne Julie og Fredrik har delt på en enhet. De krysser fingrene for at Nav Elverum skal godkjenne hjelpemiddelet for elever med lære og skrivevansker også. Enheten koster nemlig 35.000 kroner om man skal kjøpe privat – noe de færreste har mulighet til.


Julie fester kameraet til brillene sine for å demonstrere verktøyet som har snudd opp ned på skolehverdagen hennes.


– Jeg husker veldig godt den førte gangen jeg prøvde. Jeg tenkte «Hæ? Jeg har faktisk fått med meg det som står skrevet!». Før var skolearbeidet nesten håpløst. Nå ser jeg tydelig forbedring på prøver, smiler hun.


Fra karakteren 2 til 5

Fredrik deler Julies erfaring, og er spesielt fornøyd med hva som har skjedd i matematikk – et fag der også språk og instruksjoner er viktig.


– Jeg har gått fra karakteren 2 til 5 på prøvene. Jeg har alltid følt meg som en «idiot» på skolen. Nå føler jeg meg som en vanlig, standard elev. Nå er det faktisk morsomt å være her, sier han begeistret.


– Akkurat nå leser vi roman på skolen. Jeg som aldri har lest en hel roman før, legger Julie til.


Julie og Fredriks faglærer, Hilde-Gunn Bamberg, synes det er veldig moro å se hvordan livet på skolen har endret seg for elevene.


– Det er helt fantastisk å oppleve. Vi har lagt inn søknad hos Nav om tre nye kameraer, og håper virkelig vi får det, sier Bamberg. Assisterende rektor Njål Føsker vil sørge for at alle de tre elevene som har testet OrCam dette skoleåret skal få bruke hjelpemiddelet under vårens eksamener.


– Endelig føler jeg at noen ser meg som den personen jeg er, smiler Julie.

Comments


bottom of page