top of page
  • Forfatterens bildeRonny Mjelva

Bladet Vesterålen: Nå kan Mary lese

Å kunne mestre livet igjen, det opplever jeg som en gave, sier Mary Wallstad fra Sortland. Som en av de første i Norge har hun tatt i bruk ny kunstig intelligens-teknologi for svaksynte. Det nye hjelpemidlet har blant annet bidratt til at hun kan lese bøker igjen, for første gang på ti år.


SORTLAND: Mary Wallstad er blant de første i Norge som har tatt i bruk ny kunstig intelligens-teknologi for svaksynte. Den gjør det lettere å mestre hverdagens utfordringer.


– Jeg har fått livet tilbake, sier hun.


Orcam MyEye er et miniatyrkamera man lett fester med magneter på egne briller. Teknologien som er utviklet i Israel, kan “se for deg” ved at den leser opp tekst og gjenkjenner ansikter og produkter i sanntid. Det nye hjelpemidlet har gjort at Mary Wallstad fra Sortland ikke lenger er avhengig av flere ulike hjelpemidler for forskjellige bruksområder:


– Tidligere bar jeg rundt på hjelpemidler som en håndholdt lupe, mens jeg nå forholder meg til kun et lite og diskre hjelpemiddel som festes på brillene mine. Nå kan jeg lese brevene mine selv, og har for første gang på 10 år bestilt meg en bok for å lese selv, sier Wallstad.


Synshemminga hennes ble oppdaget i 2005, og hun har lært seg å leve med den. Hovedutfordringa er at detaljsynet er borte. Hun ser ikke ansikter eller tekst.


Slipper å spørre andre Fortsatt er hun i full jobb hos Mattilsynet på Sortland.


– Jeg har en fantastisk arbeidsgiver og kolleger som legger til rette for meg, og som gir meg en hjelpende hånd når jeg trenger det.


Blant annet fordi hun er i jobb, var Wallstad en av de første i Norge som fikk tilbud om

å ta i bruk det nye hjelpemidlet Orcam. Det kom til landet for mindre enn ett år siden.


– Nå har jeg fått dette som et fast hjelpemiddel, etter en liten prøveperiode. Jeg bruker det blant annet når jeg går på butikken for å handle, når jeg er på jobb, og når jeg skal lese tekst. Nå slipper jeg å spørre andre om hjelp til å lese mine brev, noe som gir mer privatliv, og jeg kommer heim fra butikken med rett type pålegg og rett type melk. Det har med frihet å gjøre – det å kunne mestre ting som jeg vet jeg kan, sier hun.


Nyttig i skolen

Wallstad er særlig opptatt av nytten barn og ungdom i skolen kan ha av det nye hjelpemidlet, enten de sliter med synshemming eller lesevansker.


– De som sliter med å lese taper veldig, kanskje mer enn oss som ser dårlig. Barn og unge i

skolen er vår framtid, og nå kan de søke Hjelpemiddelsentralen om å få ta i bruk et Orcam apparat. Om et barn kan hente informasjon i ei vanlig skolebok, og slippe å vente på lydbok eller punktskrift, vil det være nyttig, mener hun.


Den største gevinsten for hennes egen del, er at hun nå bruker mindre krefter som følge av synshemminga. Med det nye hjelpemidlet kan hun klare seg selv på en helt annen måte.


– Jeg har nå levert inn mange av de hjelpemidlene jeg var helt avhengig av før. Å kunne mestre livet igjen, det opplever jeg som en gave, sier Mary Wallstad.


Kunstig intelligens for svaksynte

Kunstig intelligens-teknologien Orcam MyEye er nå tilgjengelig i Norge for blinde, svaksynte og de med lesevansker. Man fester et miniatyrkamera med magneter på egne briller. Ved å peke på tekst, tar kameraet et bilde og leser opp teksten høyt. Orcam gjenkjenner også ansikter og produkter i sanntid, som gir svaksynte og blinde selvstendighet når de handler i butikker, leser en meny på en restaurant, leser dokumenter på jobb og hjemme. Produktet er godkjent og også tilgjengelig via NAV.


En liten høyttaler er koblet til en liten datamaskin som legges i en lomme eller festes i et belte. Orcam er ikke avhengig av ytterligere teknologi eller plattformer for å fungere. All bruk av teknologien foregår offline og man får dermed lest opp visuelle inntrykk i sanntid mens man samtidig sikrer personvern.


Enheten har få knapper å forholde seg til og ingen skjerm. Ved at brukeren peker på trykt eller digital tekst fra hvilken som helst flate, leser kameraet diskret opp teksten slik at brukeren kan høre det. Den revolusjonerende teknologien aktiveres ved intuitive bevegelse som å se mot teksten eller peke på teksten med fingeren.


Hjelpemidlet er tilgjengelig på flere enn ti språk, inkludert norsk, finsk, dansk, svensk, engelsk og tysk. Den første lanseringen av Orcam MyeEye fant sted i 2015 i USA.

Comments


bottom of page